Slik henger du opp bilder på gipsplater

Med et elegant opphengssystem blir det ingen stygge hull eller sprekker i sårbare overflater, som gips, mur, betong eller tapet.

Det er ikke alltid enkelt å henge opp bilder på gipsplater eller andre sårbare overflater. Når man skal banke eller bore, kan det lett bli hull eller skader i veggen, noe som gjør at at prosjektet blir større og mer kostbart enn man hadde tenkt.

En smart, alternativ løsning er å installere et elegant opphengssystem inntil taket eller under taklisten. Da er det ingen risiko for at du lager hull eller sprekker i veggen, samtidig som du får fleksibiliteten til å henge opp bildene akkurat der du vil. I tillegg er det lett å flytte på bildene eller bytte de ut etterpå – på sekunder, uten verktøy.

Opphengssystemet er brukervennlig og kun en engangsinstallasjon, deretter er det vedlikeholdsfritt. Det finnes en mengde tilbehør, noe som gir deg mange muligheter for bildeoppheng og annen veggdekorasjon om du er litt kreativ – du kan henge opp bilder, kunst, en whiteboard, tavler, tegninger, plakater og blomsterpotter.

Ingen hull eller sprekker i gipsen
Gipsplater er montert på stendere (bjelker i veggen), disse står vanligvis ved siden av hverandre med 60 cm mellomrom. Mellom stenderne er det tomrom. Hvis du vil henge opp et bilde med spiker eller skrue på slike vegger, må du derfor treffe en av stenderne, ellers blir det hull i veggen.

Stenderne er bak gipsplatene og er ikke alltid lett å få øye på – særlig hvis veggen er finsparklet og skruene/spikerne som fester gipsplatene ikke lenger synes. Da må du bruke en stenderdetektor for å finne dem, og alle har ikke dette verktøyet. Men selv om du finner stenderne, er det ikke sikkert du ønsker å plassere bildet akkurat der.

Noen velger å bruke gipsplugger for å feste bilder til vegg, men disse er store og lager enorm skade. Skulle du være uheldig å lage et stort hull i gipsplata, er det mye jobb for å utbedre skaden. Dette koster unødig tid, penger og krefter.

Løsningen for gipsvegger

Øverst på veggen er det som regel spikerslag, hvor du raskt og enkelt kan montere et opphengssystem med noen få skruer. Veggene får dermed ingen unødvendige hull og holder seg skadefrie. Opphengssystemet gjør det fleksibelt og lettvint å bruke – du kan flytte bildene opp, ned og sidelengs på sekunder – uten verktøy.

Opphengssystemene til ArtiTeq består av en skinne som festes i vegg eller tak, i kombinasjon med opphengssnorer og justerbare kroker.

Andre vanskelige vegger
I tillegg til gipsvegger, kan det også være en utfordring å henge opp bilder på andre overflater, som ferdigpanelplater, mur, betong og en dyr tapet.

Ferdigpanelplater er ferdigmalt og er ofte ganske dyre. Dersom du får skader på ferdigpanelplater, er det utfordrende å utbedre disse, da du må male hele overflaten.

Murvegger kan være vriene å bore i, og bommer du på høyden, må du bore et hull til. Hvis du skal henge to bilder i samme høyde ved siden av hverandre, må du bruke vater, men selv da er det fort gjort at bildene får litt ulik høyde, noe som kan være irriterende.

Det er også kjedelig å ødelegge en dyr tapet med mange hull fra bildeopphengingen.

Med et opphengssystem fra ArtiTeq, som passer perfekt på slike vegger, er du sikker på at du slipper å få stygge hull og sprekker i veggen.

Slik monteres opphengssystemet
For å feste skinnen, som for eksempel Click Rail, på veggen, monterer du først festebraketter under taklista, og klikker skinnen på plass. Deretter putter du snoren i skinnen ved å vri snorens spesielle ende, som heter Twister, 90 grader, så snoren holdes trygt på plass. Til slutt velger du en krok som passer til rammen du har valgt, og skyver kroken til ønsket høyde – riktig høyde finner du ved å justere opp og ned på snoren. Alt dette er enkelt å gjøre selv, uten verktøy.

Du kan velge å ha så mange snorer du ønsker, med flere bilder over og under hverandre på samme snoren. Flytt rundt på bildene eller bytt de ut om du vil ha litt forandring.

Click Rail
Click Rail er en diskré skinne som enkelt monteres på veggen ved hjelp av Click&Connect monteringsklips. Skinnen (8,5 mm x 25 mm) monteres inntil taket eller taklisten, eventuelt i annen ønsket høyde på veggen.

Click Rail finnes i 2- og 3-meters lengder og kappes enkelt med en liten baufil. Velg mellom fargene: sort, aluminium, hvit og primer (som kan males, eksempelvis i samme farge som veggen eller taket). Dette sørger for at løsningen glir inn i omgivelsene og blir tilnærmet usynlig i hvilket som helst rom eller interiør.

Integrert system
Hvis du skal bygge ny bolig eller renovere, anbefales det at du integrerer et opphengssystem. Ved å tenke på dette i planleggingsfasen til byggeprosjektet, får du en mye mer helhetlig løsning, som gir deg en bedre finish.

Shadowline-serien til ArtiTeq er perfekt å integrere, og du kan dekorere veggene slik du vil, når du vil. Dette gir deg mange fordeler, både økonomisk og estetisk.

ArtiTeq veileder deg gjerne gjennom prosessen.

Ettermontere system der du bor

Dersom du vil ettermontere et opphengssystem der du bor, kan du velge mellom flere løsninger. Vektbelastning og monteringsmuligheter er avgjørende for hvilket opphengssystem som passer best.

Click Rail er et godt valg, eller du kan ha Click Rail Pro Light som kombinerer belysning med opphengssystem, noe som passer utmerket for kunst og andre flotte ting – litt luksus.

«Bærekraftig veggforvaltning»
Det er ikke bare-bare å banke og bore i veggene man leier. De fleste tvister om tilbakebetaling av depositum handler i stor grad om hvem som har ansvaret for skadene på veggene.

Opphengssystemer bidrar til at veggene holder mye lenger, noe ArtiTeq kaller veggbærekraftig.

Et opphengssystem passer også godt på kontoret, i lobbyen, på museet og andre offentlige bygninger.

Arkitekter, byggherrer og boligbyggere bør tenke på å integrere opphengssystemer i planleggingsfasen. Et opphengssystem bør være en naturlig funksjon i alle bygg, da behovet for oppheng alltid vil være der.

ArtiTeq tar gjerne en uforpliktende samtale med deg, og hjelper deg med å finne den beste løsningen til ditt behov.